Έτσι τιτλοφορείται η νέα βιβλιοκριτική του μυθιστορήματος της Ενυδρίας, στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος (18/06/2011) που υπογράφει η Χρύσα Μπαχά.
Στην συνέχεια ακολουθεί το κείμενο της παρουσίασης, το οποίο μπορείτε να βρείτε και εδώ.

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων «Ars Nocturna», με τίτλο Ενυδρία, κέρδισε τις εντυπώσεις του αναγνωστικού κοινού από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος; Ο νέος κόσμος θαυμάτων στον οποίο μας οδηγεί η συγγραφέας Βάγια Ψευτάκη, με πρωταγωνιστή όχι την Αλίκη αλλά το Ψάρι. Ενα χαρακτήρα αμφιβόλου φύλου, παρόλο που εμείς καταλήξαμε να τον εντάξουμε στο θηλυκό γένος.
Το Ψάρι είναι ένας νέος άνθρωπος που βιώνει μια περιθωριακή -θα μπορούσαμε να πούμε- ζωή. Ανίκανο να ενταχθεί σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, με άστατη ερωτική ζωή, με ενδιαφέρον για τη μουσική που περιορίζεται στη δράση ενός παρακμιακού συγκροτήματος και τέλος με μια ανεπιθύμητη συγκάτοικο, τη μητέρα του. Ο κόσμος του τόσο πραγματικός όσο και ο δικός μας, μόνο που το Ψάρι τον αντιμετωπίζει με ηττοπάθεια και αρνητικότητα, δίνοντάς του μια απόχρωση γκρίζα και καταθλιπτική, δημιουργώντας γύρω του μια αίσθηση απόλυτης καταστροφής. Η καθοδική του πορεία δείχνει μη αναστρέψιμη, καθώς δεν υπάρχει θέληση από το ίδιο να αλλάξει τα κακώς κείμενα της ζωής του.
Οταν παίρνει τη μεγάλη απόφαση να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά, ανοίγει -άθελά του ή μη- τις πόρτες της Ενυδρίας. Εκεί, η οντότητά του χωρισμένη στα δύο -αρσενικό και θηλυκό-, ξεκινάει μια αναζήτηση διαφορετική, ακολουθώντας ταυτόχρονα δύο ξεχωριστά μονοπάτια, με συμπορευτές και αντιπάλους που ξεπερνάνε τη φαντασία. Ο Μύξαλος το σαλιγκάρι, η Χουκ η γάτα, η Τελέσσα η γυναίκα με τη διπλή όψη, είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτήρες που συναντάμε στον περίεργο και ταυτόχρονα μαγικό κόσμο της Ενυδρίας.
Το Ψάρι θα ζήσει μια διπλή περιπέτεια που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση, και πάλι, της οντότητάς του και στην επιστροφή του στην πραγματικότητα, που πλέον θα αρχίσει να την αντιμετωπίζει διαφορετικά. Γιατί η αναζήτησή του στην Ενυδρία δεν είναι παρά αναζήτηση του πραγματικού του εαυτού, ένας προσδιορισμός της ύπαρξής του, ένας δρόμος που το οδηγεί στην αυτογνωσία. Το Ψάρι τελικά θα αποκτήσει ταυτότητα, ενώ ο αναγνώστης θα κάνει μαζί του τη δική του αναζήτηση, ταυτίζοντας τον εαυτό του συχνά με τον ήρωα.
Η Βάγια Ψευτάκη, απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη μετάφραση βιβλίων, αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό mystery, ενώ ως συγγραφέας έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε αρκετά συλλογικά έργα.